Rase nak kongsi la tibe2.Actually,beberapa hari yg lepas family aku ade buat steambot kat rumah.Mak aku
dah lame plan nk buat steambot ni tpi asyik x jdi je smpai la hari rabu lepas baru jadi betol..Akhirnya......
Punya la cari resepi kat encik google,tapi semua cam same je,so aku dgn adik aku pon sepakat kita buat
je guna bahan2 yg kita ada kat rumah. *saje nk kongsi resepi wlpn baru 1st time try buat steambot*
BAHAN-BAHAN
-Segala macam bebola sefood ikut selera
-Sayur mayur seperti cendawan,kubis,sawi,kangkung
-Sayur mayur seperti cendawan,kubis,sawi,kangkung
Pesanan penulis :Bebola tu kat supermarket ade jual yg siap peket teros mcm kat bwh ni
![]() |
credit |
tapi family aku besar,so mak cadangkan kitorang pilih sendiri bebola yg kitorang nak ,then timbang dan
bayar.Cara ni lebih menjimatkan sebenarnya.*hehe...aku ni kalau boleh semua nk jimat,lagi best kalau
x pyh keluar duit lgsg*
BAHAN-BAHAN KUAH SUP
![]() |
ni bebola yg dipilh oleh family aku,,gaya mcm nak makan sekampung je,,hehe |
-Air secukupnya
-Bawang merah . bawang putih
-Halia
-Kiub ayam 2 ketul
-Garam secukup rasa
Cara masak sangat simple..
-Kisar/tumbuk bwng dan halia
-panaskan minyak dan tumis bahan
-Masukkan air secukupnya
-Masukkan kiub ayam dan garam secubit
BAHAN -BAHAN KUAH TOMYAM
-Air
-Bawang merah,bawang putih
-Serai
-Daun limau purut
-Air limau/asam jawa/asam keping
-Kiub tomyam
-Garam
Cara masak sama je macam nk buat kuah sup ..
-Bawang merah . bawang putih
-Halia
-Kiub ayam 2 ketul
-Garam secukup rasa
Cara masak sangat simple..
-Kisar/tumbuk bwng dan halia
-panaskan minyak dan tumis bahan
-Masukkan air secukupnya
-Masukkan kiub ayam dan garam secubit
![]() |
tengah tunggu sup menggelegak |
BAHAN -BAHAN KUAH TOMYAM
-Air
-Bawang merah,bawang putih
-Serai
-Daun limau purut
-Air limau/asam jawa/asam keping
-Kiub tomyam
-Garam
Cara masak sama je macam nk buat kuah sup ..
![]() |
masak dulu kuah atas api,baru pindah dalam rice cooker..ni nak biar kuah panas cepat |
Oh ye..disebabkan aku x de set nk buat stembot tu,maka aku pon gunalah periuk nasi yg telah disetting ke
mode "cook".Bukan ape,mane ade org makan steambot sejuk2 kan,so,kalau buat cara camni steambot tu
nnti akan sentiase panas masa kita makan.Haaaa..camni baru syookkk :D
BAHAN-BAHAN SOS
-Cili basah blender
-sos tiram
-sos ikan
-minyak bijan
-sos cili
-Air sedikit
-tepung jagung
cara nak masak sos ni cuma satukan semua bahan dan tambah tepung jagung setelah sos menggelegak.
Done.
TAPI.....
Bagi aku la personally,sos ni x berapa nak ummpphh sebab dia pakai sos ikan
Sos ikan ni kan buat sos kite jadi agak berbau sikit,dan perlu diingatkan yg sos ikan ni dah masin
Sebelum tambah garam,baek kita rase dulu sos kita.Kalau dah cukup masin,x perlu tambah garam..
Aku prefer mkn steambot kuah sup dgn sos cili thai brand life je.Seriously sedap dan mudah nak dapat.
Tengok,dah siap pon steambot simple kita.Kalau makan kat kedai mesti mahal kan.Baek buat sendiri,boleh makan sampai puas.haha.
mode "cook".Bukan ape,mane ade org makan steambot sejuk2 kan,so,kalau buat cara camni steambot tu
nnti akan sentiase panas masa kita makan.Haaaa..camni baru syookkk :D
![]() |
steambot yg kumasak dalam rice cooker.wakaka |
-Cili basah blender
-sos tiram
-sos ikan
-minyak bijan
-sos cili
-Air sedikit
-tepung jagung
cara nak masak sos ni cuma satukan semua bahan dan tambah tepung jagung setelah sos menggelegak.
Done.
![]() |
ni sos yg aku berjaya buat.. |
Bagi aku la personally,sos ni x berapa nak ummpphh sebab dia pakai sos ikan
Sos ikan ni kan buat sos kite jadi agak berbau sikit,dan perlu diingatkan yg sos ikan ni dah masin
Sebelum tambah garam,baek kita rase dulu sos kita.Kalau dah cukup masin,x perlu tambah garam..
Aku prefer mkn steambot kuah sup dgn sos cili thai brand life je.Seriously sedap dan mudah nak dapat.
![]() |
macam ni la rupe sos tu |
No comments:
Post a Comment